• ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ: πραγματικότητα και όχι μύθος

    Γενικά:
    Ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ είναι τροφή πλούσιας σύνθεσης, έχει όλο το σύμπλεγμα των βιταμινών και άγνωστα στοιχεία που ξεφεύγουν της εργαστηριακής έρευνας και δίνουν τις ακόλουθες διαφορές ανάμεσα στις εργάτριες και τη βασίλισσα. Η εργάτρια και η βασίλισσα των μελισσών προέρχονται από το ίδιο αυγό. Η εργάτρια γίνεται τέλειο έντομο σε 21 ημέρες ενώ η βασίλισσα σε 16 ημέρες. Η εργάτρια ζει 40 με 50 ημέρες την εποχή της ανθοφορίας και μέχρι 6 μήνες το χειμώνα που οι εργασίες είναι περιορισμένες ενώ η βασίλισσα ζει μέχρι 5 χρόνια.
    Η βασίλισσα έχει πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από την εργάτρια και είναι η μητέρα όλων των μελισσών, γεννώντας μέχρι 2.500 αυγά ημερησίως ίσο με το διπλάσιο του όγκου της. Η βασίλισσα είναι πιο ανθεκτική από τις εργάτριες στις ασθένειες.
    Που οφείλεται όμως η 5 μέρες νωρίτερα τελειοποίηση της βασίλισσας ως εντόμου, του διπλάσιου μεγέθους της σε σύγκριση με την εργάτρια και της καταπληκτικής γονιμότητας και μακροζωίας; Οι επιστήμονες που ασχολήθηκαν τα τελευταία χρόνια με το θέμα αυτό της βιολογίας και με τα πειράματά τους, απέδειξαν ότι όλα αυτά οφείλονται στον ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΠΟΛΤΟ.

    Χημική σύσταση:
    ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ: Φρουκτόζη, Γλυκόζη, Μαλτόζη, Σουκρόζη, Μιλιβιόζη, Τριχαλόζη, Ριβόζη, Μανόζη, Ερθυριτόλη, Αδονιτόλη, Μαννιτόλη.

    ΑΜΙΝΟΞΕΑ: Από αυτά 17 είναι γνωστά και 5 ανεξακρίβωτης συνθέσεως. Ασπαρτικό οξύ, Γλουταμινικό οξύ, Λευσίνη, Λυζίνη, Βαλίνη, Αργινίνη, Σερίνη, Προλίνη, Ισολευσίνη, Φενυλαλανίνη, Θρενίνη, Λυροζίνη, Αλανίνη, Γλυσίνη, Ιστιδίνη, Μεθιονίνη, Αυκυστίνη,
    Περιέχει 47 είδη λιπαρών οξέων και μερικά που δεν έχουν αναγνωρισθεί ακόμα. ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Ασβέστιο, Κάλιο, Μαγνήσιο, Σίδηρο, Ψευδάργυρο,
    Χαλκό, Κοβάλτιο, Μόλυβδο, Νάτριο, Μαγγάνιο.
    ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ: Σε μεγάλη περιεκτικότητα έχει Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β7, Β8, και Β9. σε μικρότερες ποσότητες έχει Β12.
    Σε ίχνη Α, C, D, E και Κ.
    Το PH είναι 3.8 έως 4.5. Περιέχει ακόμα ένζυμα, εστέρες, ορμόνες και στερόλη.

    Φυσικές ιδιότητες:
    Το χρώμα του ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΟΛΤΟΥ έχει μεγάλη σημασία γιατί αποτελεί δείκτη της φρεσκότατος και της καταλληλότητας του. Ο φρέσκος πολτός έχει υπόλευκο λαμπερό χρώμα. Η υφή του είναι ζελατινώδης παχύρευστη αλλά με την πάροδο του χρόνου μεταβάλλεται σε συμπαγή. Χαρακτηρίζεται από ελαφρύ δριμύ άρωμα και όξινη γεύση που οφείλεται στο πολύ χαμηλό pΗ που έχει (3,5 – 4,5).

    Επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό:
    Ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ βοηθά στην αντιμετώπιση των ρευματικών αρθρίτιδων λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε 10-υδροξυ-δεκενοϊκό και παντοθενικό οξύ. Bοηθά τον γηρασμένο και ταλαιπωρημένο οργανισμό.
    Στους υποτασικούς παρατηρήθηκε αύξηση της πίεσης και γενικά σ’ όλους, διαπιστώθηκε αίσθημα ευφορίας. Παρόμοιες μελέτες απέδειξαν τη μεγάλη ωφελιμότητα του στην γηριατρική. Bρίσκει μεγάλη εφαρμογή στην παιδιατρική. Ιταλοί επιστήμονες μετά από μακρόχρονα πειράματα σε βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα, σε παιδιά ηλικίας μέχρι 7,5 χρόνων, καθώς επίσης και σε παιδιά με αναιμία, πνευμονία βακτηριακές λοιμώξεις και άλλα κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:
    Σ’ όλες τις περιπτώσεις ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ αύξησε το σωματικό βάρος αφού βελτιώνει σημαντικά την όρεξη. Τα θετικά αποτελέσματα εμφανίζονται συνήθως 20 ημέρες μετά την έναρξη της θεραπευτικής αγωγής. Αυξάνονται & σταθεροποιούνται τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε αναιμικά παιδιά. Ενισχύεται σημαντικά η δυναμικότητα του οργανισμού & η αντοχή του στις αρρώστιες.

    Επιπλέον:
    1. Η υψηλή περιεκτικότητα του ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΟΛΤΟΥ σε ακετυλοχολίνη βοηθά ώστε να μειωθεί η πίεση του αίματος και θεραπεύει την χρόνια δυσκοιλιότητα.
    2. Βελτιώνει τη γενική διάθεση, αυξάνει την ικανότητα για εργασία, την όρεξη και τέλος βοηθά ώστε τα άτομα να αποκτήσουν μεγαλύτερη διανοητική και σωματική δύναμη.
    3. Eχει αντισηπτικές και μικροβιοκτόνες ιδιότητες.
    4. Βρίσκει εφαρμογή στη θεραπεία της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας.
    5. Ο Βασιλικός Πολτός βρέθηκε ότι είναι ωφέλιμο θεραπευτικό μέσο για την προστασία των ουλών από αιμορραγίες.

    Τρόπος αποθήκευσης:
    Ο βασιλικός πολτός λόγω της συνθέσεως του είναι πολύ ευαίσθητος στο φως και στον αέρα. Από σχετικά πειράματα του Γάλλου GOILOT έχει βρεθεί ότι διατηρεί τις ιδιότητες του μέχρι 20 ώρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 20 – 30 °C. Στη συντήρηση του ψυγείου 4 – 7 °C για 6 – 12 μήνες και στην κατάψυξη μέχρι 2 χρόνια. Σε ανάμιξη με το μέλι διατηρεί τις ιδιότητες του μέχρι ένα μήνα.

    Τρόπος χρήσης:
    Για τον φρέσκο ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΠΟΛΤΟ η ημερήσια δόση είναι έως και μισό γραμμάριο (ίσο με το κουταλάκι της συσκευασίας). Η καλύτερη ώρα γιατην χορήγηση του είναι το πρωί, ένα τέταρτο πριν το πρωινό γεύμα, βάζοντας την ποσότητα κάτω από την γλώσσα για να απορροφηθεί από το κυκλοφορικό σύστημα χωρίς να έρθει σε επαφή με το στομάχι όπου θα μπορούσε να καταστραφεί από τα οξέα του. Η χρήση θα πρέπει να γίνεται για 20 ημέρες, να ακολουθεί παύση 10 ημερών και μετά μπορεί να
    επαναληφθεί ο κύκλος. Για τα παιδιά η δόση δεν πρέπει να ξεπερνά το
    1/10 του γραμμαρίου.
    Όπως αναφέρθηκε παραπάνω ο γνήσιος ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ έχει υπόπικρη και ξινή γεύση, για το λόγο αυτό η χορήγηση του μπορεί να γίνει με μικρή ποσότητα μελιού ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία. Η ημερήσια δόση του ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΟΛΤΟΥ μπορεί να είναι μεγαλύτερη η μικρότερη του μισού γραμμαρίου αναλόγως με τον οργανισμό του κάθε ανθρώπου. Η χρήση του δεν επιφέρει εθισμό ή αλλεργία ενώ προβλήματα θα υπάρξουν εάν δοθεί πολύ μεγάλη ποσότητα γνήσιου ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΟΛΤΟΥ.