Φανταστείτε λοιπόν μια πόλη που αποτελείται από 40000 άτομα, είναι πολύ καλά οργανωμένη και που το συνολικό αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων αυτών των ατόμων είναι καταπληκτικό και πολύ παραγωγικό…
Πως όμως επικοινωνούν όλα αυτά τα άτομα μεταξύ τους ….?
Ως γενική αρχή οι άνθρωποι τείνουμε να δίνουμε ανθρωπομορφικά χαρακτηριστικά στην συμπεριφορά των ζώων και κατά επέκταση των μελισσών.
Πρέπει λοιπόν να διευκρινιστεί ότι οι μέλισσες δεν σκέφτονται και οι κατά τα άλλα ρομαντικές εκφράσεις ότι ένα μελίσσι σχεδιάζει , αισθάνεται , σκέφτεται ….είναι πάντα μεταφορικές!
Βέβαια ένα μελίσσι δρα δίνοντας την αίσθηση της λογικής πίσω από οποιαδήποτε ιαδικασία , είναι όμως σημαντικό να διευκρινιστεί ότι τελικά το αποτέλεσμα είναι προϊόν της συμπεριφοράς κάθε μεμονωμένης μέλισσας που αντιδρά σε απλά ερεθίσματα.
Το αξιοθαύμαστο είναι πως το τελικό αποτέλεσμα που προκύπτει από κάθε μεμονωμένη αντίδραση ενός ατόμου (δηλ μιας μέλισσας) έχει τελικά σαν αποτέλεσμα την δημιουργία της ποιο δημοκρατικής και της ποιο θαυμαστής σε οργάνωση κοινωνίας των μελισσών !!!
Έτσι λοιπόν μια οργανωμένη κοινωνία που αποτελεί πρότυπο για πολλές άλλες , βασικό χαρακτηριστικό των ατόμων που απαρτίζουν αυτή την κοινωνία που αποτελείται από 40000 άτομα δεν μπορεί να είναι άλλη από την καλή και σωστή διακίνηση της πληροφορίας… την επικοινωνία!!
Ένα επίσης αξιοθαύμαστο στοιχείο είναι πως αυτή η διακίνηση της πληροφορίας μεταξύ των μελισσών γίνετε στο σκοτεινό εσωτερικό μια κυψέλης που δεν υπάρχει ίχνος φωτός.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως το ποιο μεγάλο μέρος της ζωής της η μέλισσα το περνά σε σχεδόν πλήρως σκοτάδι. Έτσι εφόσον η όραση είναι περιττή σε τέτοιες συνθήκες , οι μέλισσες επικοινωνούν μεταξύ τους με άλλους τρόπους όπως οι δονήσεις και οι ήχοι , η αφή , η όσφρηση η γεύση .
Εδώ μην σκεφτούμε ότι η μέλισσα δεν βλέπει απλά δεν χρησιμοποιεί την όραση για να επικοινωνήσει. Χρησιμοποιεί όμως για την επικοινωνία της την χημεία(Χημική επικοινωνία) ….τις λεγόμενες φερορμόνες!!
Ακόμα και μια σύντομη ανασκόπηση του ρεπερτορίου της χημικής επικοινωνίας , που διαθέτει η μέλισσα αποκαλύπτει ένα πολύ πλούσιο λεξιλόγιο.
Σήμερα σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες γνωρίζουμε πως οι φερορμόνες αποτελούνται από πολλά διαφορετικά συστατικά που διαφέρουν σημαντικά σε αναλογία μεταξύ τους ανάλογα με το «Τι θέλει να πεί η μια μέλισσα στην άλλη».
Σκεφτείται πως το κάθε συστατικό μιας φερορμόνης είναι μια διαφορετική λέξη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια πρόταση και προσθέστε την χροιά και έμφαση που μπορεί να αποδοθεί στον προφορικό λογο !!!
Για παράδειγμα η αναλογία του κάθε συστατικού της φερορμόνης στο γόνο , μπορεί να διαφέρει μεταξύ θηλυκής και αρσενικής λάβρας (μικρή μέλισσα), νεαρής και μεγαλύτερης ηλικίας , πεινασμένης και χορτάτης ….και πάρα πολλά άλλα.
Υπάρχουν πολλών ειδών φερορμόνες που μπορούμε να τις χωρίσουμε σε διάφορες κατηγορίες το σημαντικό όμως είναι ότι το σύνολο όλων αυτών των πτητικών συστατικών του μελισσιού δημιουργεί σε κάθε μέλισσα μια μοναδική και συνεχώς μεταβαλλόμενη οσφρητική εκτίμηση για το τι συμβαίνει , για κάθε αλλαγή που γίνετε στο σπίτι της …στην κυψέλη της.
Από τις ποιο σημαντικές στιγμές επικοινωνίας της μέλισσας είναι η διαδικασία της τροφάλλαξης.
Εχει βρεθεί ότι κατά την πλειοψηφία των τροφαλλακτικών διεργασιών δε γίνετε καμία ανταλλαγή τροφής.!!
Κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα οι μέλισσες διακινούν φερορμόνες (πληροφορίες) μέσω των επαφών των κεραιών τους . Οι εκατοντάδες των χιλιάδων αλληλεπιδράσεων κατά την τροφάλλαξη , που πραγματοποιούνται σε μια μέρα μέσα στην κυψέλη , λειτουργούν ως ένα πολύπλοκο , διαδραστικό δίκτυο επικοινωνίας !!!
Η μέλισσα λοιπόν δεν χρειάζχεται να διαβάσει εφημερίδα ή να δει τηλεόραση για να μάθει τα νέα για την οικονομική ειδησεογραφία (Μάλλον αυτός είναι ο λόγος που η κοινωνία των μελισσών είναι η καλύτερη πολλών άλλων ….σε αυτήν βλέπετε έχουν όλοι ένα κοινό συμφέρον την επιβίωση την διαιώνιση του είδους τους και την ισορροπία της φύσης …..δεν ξέρω αν συμβαίνει και το ίδιο στην κοινωνία των ανθρώπων …εσείς τι λέτε ?