• Οι υπηρεσίες της μέλισσας στον τοκετό και την λοχεία.

    honey_outΤοκετός

    Τα μελισσοκομικά προϊόντα δίνουν δύναμη και αντοχή στην έγκυο και το έμβρυο για να ανταπεξέλθουν στην διάρκεια του τοκετού. Βοηθούν παρά πολύ σε παρατεταμένου χρόνου τοκετούς, που διαρκούν πολύ περισσότερο από 12 ώρες, ώστε η έγκυος να διατηρεί τις δυνάμεις της.

    Επίσης, θεωρείται ότι βοηθούν το νεογνό να διατηρεί καλούς καρδιακούς παλμούς στην διάρκεια του τοκετού και να ανασαίνει με μεγαλύτερη ευκολία αμέσως αφού γεννηθεί. Βοηθούν την μήτρα να κάνει καλές συστολές τοκετού, επιταχύνοντας ή έστω διευκολύνοντας έναν φυσικό τοκετό.

    Η χρήση της πρόπολης τους 3 τελευταίους μήνες της κύησης εξαλείφει τον κίνδυνο επιμόλυνσης του βρέφους από στρεπτόκοκκο την ώρα της γέννησης του.

    Λοχεία

    Τα μελισσοκομικά προϊόντα βοηθούν την λεχώνα με παρά πολλούς τρόπους. Την βοηθάνε να αναρρώσει και να επανέλθει γρήγορα, βοηθάνε την μήτρα να επανέλθει γρήγορα στο φυσιολογικό της μέγεθος, βοηθάνε στην απώλεια του βάρους από την εγκυμοσύνη και ενισχύουν σημαντικά την έγκυο στην προσπάθεια του θηλασμού.

    Δρουν κατά της επιλόχειου κατάθλιψης και βοηθούν την χλωρίδα του βρέφους και της θηλάζουσας μητέρας του. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα, υπάρχουν όμως σημαντικές ενδείξεις ότι τα μελισσοκομικά προϊόντα υποβοηθούν την γαλακτοφορία και προάγουν σημαντικά την θρεπτική άξια του μητρικού γάλακτος.

    Μια σημαντική φοβία που υπάρχει κατά την λοχεία είναι εκείνη του αιφνίδιου θανάτου. Ένας Έλληνας κλασικός ιατρός συσχέτισε το παράδοξο φαινόμενο του αιφνίδιου θανάτου των βρεφών με την έλλειψη βιταμίνη C στις έγκυες γυναίκες και κατ’ επέκταση στα βρέφη. Ανακάλυψε ότι, όταν τα βρέφη πάσχουν από σοβαρή έλλειψη βιταμίνης C αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες για αιφνίδιο θάνατο. Η γύρη (σε συνδυασμό με πρόπολη θα έχει καλύτερα αποτελέσματα) παρέχει αρκετή βιταμίνη C και αλλά παρόμοια αντιοξειδωτικά που καλύπτουν τις ανάγκες της λεχώνας και του βρέφους.

    Η επάλειψη αγνού μελιού στις θηλές της λεχώνας βοηθάνε στην ταχυτάτη επούλωση αυτών από ερεθισμούς και πληγές που προκύπτουν από συχνούς και παρατεταμένους θηλασμούς. Αυτό βοηθάει στο να συνεχίζεται η προσπάθεια θηλασμού του βρέφους χωρίς να αναγκάζεται η λεχώνα να δώσει «ξένο» γάλα στο μωρό της, εξαιτίας των ερεθισμένων και πληγιασμένων θηλών. Γνωρίζουμε καλά ότι ο αδιάκοπος θηλασμός του βρέφους για τους 6 πρώτους μήνες της ζωής τους είναι παρά πολύ δύσκολος άθλος για την λεχώνα, αλλά άκρως απαραίτητος και απολύτως σημαντικός για την ανάπτυξη και υγεία του βρέφους στο μέλλον.

    Ένα γαλάκτωμα ή αλοιφή με νωπή γύρη, μελί, βασιλικό πολτό, πρόπολη, αιθέρια έλαια και βότανα λειτουργούν εκπληκτικά κατά των συγκαμάτων του βρέφους στις αλλαγές της πάνας, ενώ παράλληλα βοηθούν συνολικά την επιδερμίδα του. Ακόμη και οι καλύτερες κρέμες της αγοράς, δεν έχουν τα αποτελέσματα που θα έχει ένα «μελισσοθεραπευτικό» βάλσαμο όπως το παραπάνω.