• Μέλι: το γλυκό φάρμακο

    ΜΕΛΙ

    «Χαίρε πηγή εξ ης ρέει μέλι και γάλα«-

    Ακάθιστος ύμνος

    Τι είναι:

    Το μέλι είναι το πιο γνωστό από το προϊόντα της μέλισσας. Είναι ένα αρωματικό, ιξώδες, γλυκό υλικό που προέρχεται από το νέκταρ των φυτών, το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν για την τροφή τους σε ένα πυκνότερο υγρό και τελικά το αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους.

    Ιστορικά:

    Από αρχαιοτάτους χρόνους το μέλι προτείνεται όχι μόνο για την ευζωία αλλά και την μακροζωία του ανθρώπου στην αρχαία Ελλάδα κατείχε ξεχωριστή θέση ως φυσικό και υγιεινό προϊόν, απαραίτητο στην διατροφή. Ο Ιπποκράτης έλεγε ότι το μέλι ζωηρεύει το χρώμα του προσώπου και είναι ωφελιμότατο σε υγιείς και αρρώστους.

    Σύσταση:

    Είναι ένα μείγμα σακχάρων και άλλων συστατικών. Όσον αφορά τους υδατάνθρακες, το μέλι αποτελείται κυρίως από φρουκτόζη (περίπου 38,5%) και γλυκόζη (περίπου 31%) και περιέχει σε μικρότερα ποσοστά μαλτόζη, σουκρόζη και γαλακτόζη. Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες είναι μικρή και σε λίπος μηδαμινή.

    Πώς μας ωφελεί:

    Τα ζάχαρα του μελιού είναι απλά απορροφούνται αμέσως γι αυτό το μέλι είναι μια γρήγορη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Το μέλι περιέχει ιχνοστοιχεία τα οποία συμβάλουν στον μεταβολισμό και τη θρέψη του οργανισμού. είναι συστατικά του σκελετού και των κυττάρων συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα και ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου.
    Το μέλι έχει αντισηπτικές ιδιότητες είναι τονωτικό , αυξάνει το ρυθμό της καρδιάς ,μειώνει τα προβλήματα έλκους στο στομάχι, περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη που βοηθάει τα άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, και συμβάλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού.
    Την αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή του υπόσταση το μέλι την οφείλει στο Υπεροξείδιο του Υδρογόνου και η δράση του εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων και άλλων παθογόνων οργανισμών.