• Το μέλι είναι η εκλεκτή καύσιμη ύλη της ανθρώπινης μηχανής.

    Το μέλι είναι βιολογικό προϊόν, το όποιο παρασκευάζουν οι μέλισσες από το νέκταρ των ανθέων η από μελιτοεκκρίσεις. Είναι μια φυσική τροφή που δεν δέχεται καμία επεξεργασία και αποτελείται από πολλά συστατικά που στο σύνολο τους ξεπερνούν τα 180.Τα απλά και σύνθετα ζάχαρα του μελιού, τα μεταλλικά στοιχειά, τα λιπαρά και οργανικά οξέα, τα αμινοξέα, οι βιταμίνες, τα ενζυμα και τα αλλά συστατικά που
    συνυπάρχουν στο μέλι και η οργανική τους διασύνδεση, του προσδίδουν
    μοναδικές ιδιότητες.
    Ο ανθρώπινος οργανισμός παρομοιάζεται με μηχανή που ενέργεια της είναι η ζάχαρη. Το μέλι είναι η εκλεκτή καύσιμη υλη της ανθρώπινης μηχανής και κατώτερη είναι η βιομηχανική ζάχαρη. Το μόνο κοινό γνώρισμα της ζάχαρης και του μελιού είναι η προέλευση τους. Που και τα δυο είναι φυτικά προϊόντα. Το μέλι ωστόσο παραμένει ένα αγνό, φυσικό, ανεπεξέργαστο προϊόν, ενώ η ζάχαρη ένα προϊόν βιομηχανικής και χημικής επεξεργασίας.

    Η συχνή κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί σε διαβήτη, έλκη του στομάχου, σε πυώδη αμυγδαλίτιδα, στη συντόμευση της νεότητας και γενικά στην κατάρρευση της υγείας. Η συχνή χρησιμοποίηση του μελιού δίνει δύναμη και ευεξία στον οργανισμό. Βοήθα την λειτουργία των ενδοκρινών αδένων του οργανισμού και των ελαττωματικό μεταβολισμό. Το μέλι είναι δυναμωτικό και καταπραϋντικό.

    Είναι εύκολο να πειστεί ο άνθρωπος ότι η ζάχαρη είναι κατώτερη από τομέλι, αλλά αρκετά δύσκολο να απομακρυνθεί από την προτίμηση του στηζάχαρη. Η προτίμηση στη ζάχαρη είναι περισσότερο συνηθεία παρά συνειδητή επιλογή και μόνο η εισαγωγή μελιού στην καθημερινή διατροφή και η από αυτήν ωφέλεια μπορεί να πείσει στην αναγκαία και επιβαλλόμενη στην υγεία του αλλαγή.